• Besøgsdag
  • Besøgsdag

Kostpolitik

  • Fjordvang Efterskoles kostpolitik
  • Maden på Fjordvang Efterskole

På Fjordvang Efterskole ønsker vi at gøre eleverne bevidste om kostens vigtighed dels ved: 

- at give dem en sund, varieret og velsmagende kost
- deres egen medvirken i tilberedningen af kosten.

Vi laver særmenuer, der tager hensyn til elevernes religion og kostrelaterede allergier!

Ved besøg: kig ud i køkkenet og hør nærmere eller kontakt køkkenet på 97 32 16 88 på hverdage mellem 6.30 og 13.30.

Råvarer:

  • Vi bruger økologiske grøntsager
  • Vi bruger så få halvfabrikata som muligt for at:

    • undgå farve- og tilsætningsstoffer
    • eleverne får en viden og forståelse for rene råvarer
    • få den bedste smagsoplevelse og størst muligt næringsindhold
    • øge bevidstheden omkring årstidens frugt og grønt
    • vide hvad den mad, vi spiser, er sammensat af.

For at sikre en stabil blodsukkerbalance dagen igennem, må der ikke gå for lang tid mellem hvert måltid. Vi tilstræber derfor at servere 6 måltider om dagen. Vi mener, at stabilt blodsukker er med til at sikre en bedre indlæring og en mere harmonisk adfærd. Derfor er det altid muligt at få gulerødder, frisk frugt og koldt vand udenfor de faste måltider.

Spisetider:
Kl. 07.30 Morgenmad
Kl. 10.10 Formiddagspause med servering
Kl. 12.00 Middagsmad
Kl. 14.30 Eftermiddagspause med servering
Kl. 17.45 Aftensmad
Kl. 21.15 Aftenservering og hygge

Tilberedning:
Maden tilberedes så vidt muligt fra bunden, og eleverne er med i hele processen!
Vi forsøger at efterleve følgende:

  • vi bager alt vort brød selv
  • vi sparer på fedtstoffet
  • vi serverer brød til alle måltider
  • vi tilbereder mest muligt fra bunden
  • vi lægger vægt på, at maden er varieret, og at den harmonerer i smag, konsistens og udseende
  • vi tilstræber et stort forbrug af grønt og et mindre forbrug af kød
  • vi skifter mellem bordservering og ”ta’ selv bord”
  • vi tilstræber brug af årstidens grøntsager
  • vi er lydhøre overfor elevernes ønsker.

Kostpolitikken på Fjordvang er baseret på Sundhedsstyrelsens råd fra 2005, som anbefaler: 

  • spis frugt og grønt, 6 om dagen
  • spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen
  • spis kartofler, ris eller pasta hver dag
  • spis groft brød hver dag
  • spar på sukkeret især fra sodavand, slik og kager
  • spis mindre fedt især fra mejeriprodukter og kød
  • spis varieret og bevar normalvægten
  • sluk tørsten i vand
  • fysisk aktiv mindst ½ t. pr. dag

Ved festlige lejligheder serverer vi gerne flere forskellige slags kage!